..there are times, when all the world's asleep, the questions run so deep for such a simple man..

19.4.11

Λοιπόν έχω δει τρεις ταινίες αυτές τις μέρες. Μία κάθε βράδυ. Βασικά κατάλαβα ότι με βοηθάει πολύ στο να κοιμηθώ εύκολα μετά και δεδομένου ότι αντιμετωπίζω κάτι προβληματάκια τελευταία με τον ύπνο λόγω άγχους, αποφάσισα να ακολουθήσω αυτή τη μέθοδο. Κι είναι κι ένας καλός τρόπος για να δω πολλές ταινίες.

3. If Only

Κυκλοφόρησε το 2004 και πρόκειται για ρομαντική ταινία και πριν προλάβετε να αποχωρήσετε, αφήστε με να σας πω, ότι είναι από εκείνες τις ρομαντικές ταινίες που αξίζουν. Και πιστέψτε με, έχω δει πολλές ρομαντικές που δεεεν άξιζαν. Όμως κατά τη γνώμη μου αυτή περνάει πολλά μηνύματα. Ταραταταααα λοιπόν:




Βρισκόμαστε στο Λονδίνο και παρακολουθούμε τη ζωή της Samantha Andrews (Jennifer Love Hewitt) και του Ian Wyndham (Paul Nickolls) οι οποίοι είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι, με μια συνηθισμένη καθημερινότητα. Και ναα το πρόβλημα. Η καθημερινότητα λοιπόν και οι γρήγοροι ρυθμοί που πρέπει να ακολουθούμε συνεχώς.


Ο Ian είναι γενετιστής και δουλέυει σε μια εταιρία που ασχολείται με τη Βιοτεχνολόγια και έχει μια πολύ σημαντική σύσκεψη. Το μυαλό του λοιπόν είναι συνέχεια σ' αυτό, είναι τελείως απορροφημένος και δε δίνει καμία σημασία στη Sam. Την ίδια μέρα με τη σύσκεψη είναι και το ρεσιτάλ αποφοίτησης από τη σχολή Μουσικών Σπουδών στην οποία φοιτά η Sam. Μετά το ρεσιτάλ, βγαίνουν για φαγητό και η Sam λέει στον Ian να την ακολουθήσει στο Οχάιο, στο γάμο της μητέρας της, εκείνος όμως λόγω δουλειάς δε μπορεί. Τότε εκείνη του λέει να χωρίσουν και φέυγει από το ρεστοράν. Ο Ian τρέχει πίσω της και την προλαβαίνει την ώρα που μπαίνει στο ταξί. Τελικά δε μπαίνει μέσα μαζί της κι η Sam φέυγει μόνη της. Λίγα μέτρα παρακάτω όμως συμβαίνει ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και η Sam σκοτώνεται.
Το επόμενο πρωί παρόλα αυτά, ο Ian ξυπνά και τη βρίσκει στο κρεβάτι δίπλα του. Αρχικά, νομίζει πως ήταν απλά ένας εφιάλτης όμως μετά καταλαβαίνει πως ζει την ίδια μέρα δεύτερη φορά, έχοντας την ευκαιρία ίσως να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτά που θα συμβούν.




Αποφασίζει λοιπόν να της δείξει όλα αυτά που αισθάνεται γι' αυτήν, πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχε το χρόνο να της πει, να περάσει λίγο χρόνο μαζί της, να της μιλήσει για τον εαυτό του, έχοντας δεχτεί πως στο τέλος τη μέρας θα τη χάσει..

Λοιπόν εντάξει, το σενάριο δεν ήταν κάτι πρωτότυπο. Μου θύμησε λίγο την Εμμονή, όπου έπαιζε η Sandra Bullok. 'Ομως η Εμμονή κυκλοφόρησε το 2008 οπότε υποθέτω πως η Εμμονή θα έπρεπε να μου θυμίζει το If only. Μάλλον τις είδα με λίγο λάθος σειρά. Τέλος πάντων. Η Εμμονή ήταν θρίλερ, ενώ το If only προσπάθησε νομίζω να περάσει τα μηνύματα που προανέφερα. Είναι άλλωστε γεγονός πως τις περισσότερες φορές εκτιμούμε κάτι, αφού το έχουμε χάσει και τότε αντιλαμβανόμαστε πως είχαμε να πούμε πράγματα που ποτέ δεν είπαμε και πλέον δε μπορούμε να πούμε. Απλά με έκανε να τα καταλάβω αυτά κι ελπίζω κι εσάς αν αποφασίσετε να τη δείτε. Και δε τη συνιστώ μόνο σε αυτούς που τους αρέσουν τα ρομάντζα. Κατά τη γνώμη μου ήταν μια πολύ καλή ταινία, με εξαίρετη μουσική και σκηνοθεσία, η οποία είναι του Gil Junger. Αξίζει. (και στις άλλες το ίδιο έχω πει βέβαια. Ίσως φταίει που και οι τρεις ήταν καλές). Και προσωπικά λάτρεψα και τον Paul Nickolls. Nαι, ναι.

- a few minutes before the second day ends -
Ian: What I've learned from you; Every choice I've made was different and my life has completely changed. And I learned that if you do that, then you're living your life fully. It doesn't matter if you have five minutes or fifty years. Samantha if not for today, if not for you, I would have never known love at all. So thank you for being the person who taught me to love ... and to be loved.


..Και εν τέλει, ίσως να μη μπορείς να κάνεις κατι για να μην τελειώσει, μπορείς όμως να αλλάξεις τον τρόπο που τελειώνει. Και νομίζω αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.


Samantha: You know, that stuff's out of your control. The only things you can control are your own choices.

No comments:

Post a Comment