..there are times, when all the world's asleep, the questions run so deep for such a simple man..

14.4.11

and now enjoy some music! (Pt.1)

1. Dresden Dolls

Σήμερα το άρθρο αφορά τη μουσική. Βασικά είναι ωραίο να γράφεις για βιβλία, ταινίες και μουσική γιατί εκτός του ότι μοιράζεσαι το ενδιαφέρον σου με άλλους, μπαίνεις και στη διαδικασία να ψάξεις κι έτσι μαθαίνεις ακόμα περισσότερα. Οπότε νομίζω από εδώ και πέρα αυτό το blog θα επικεντρωθεί σ' αυτά τα 3.
Και με τι καλύτερο θα μπορούσα να ξεκίνησω αν όχι μ' ένα συγκρότημα που με έχει ενθουσιάσει τον τελευταίο καιρό και τα τραγούδια τους πραγματικά με έ
χουν προβληματίσει (αποτελούν και πηγή έμπνευσης για το άλλο blog μου: http://mitc-always-somewhere.blogspot.com/ ). Ο λόγος λοιπόν για τους Dresden Dolls ένα συγκρότημα δύο ατόμων, της Amanda Palmer και του Brian Viglione από τη Βοστώνη.


Οι Dresden Dolls λοιπόν είναι ένα αμερικάνικο, μουσικό ντουέτο θα έλεγε κανείς, παρά συγκρότημα, που ιδρύθηκε το 2000 και το αρχικό τους όνομα ήταν Out of Arms. Το Dresden Dolls προέκυψε από διάφορους συνδυασμούς και συνειρμούς όπως ο βομβαρδισμός της Δρέσδης και οι πορσελάνινες κούκλες που ήταν το σήμα κατατεθέν του πολέμου της Δρέσδης (δεν το ήξερα τούτο!). Μάλιστα η Αmanda αναφέρει πως το όνομά τους αντικατοπτρίζει απόλυτα τη μουσική τους αφού συχνά από "αθώα" γίνεται πιο "βίαιη".
Η μουσική τους αποτελείται κυρίως από πιάνο και ντραμς κι αυτό ήταν το πρώτο που με ενθουσίασε σε αυτούς. Η Amanda είναι στα φωνητικά και στο πιάνο και ο Brian στα ντραμς αλλά κάνει κι αυτός φωνητικά. Οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει τη μουσική τους ένα είδος "πανκ - καμπαρέ" διότι όπως αναφέρει η Amanda σε μια συνέντευξή της, φοβήθηκαν πως ο κόσμος θα τους χαρακτηρίσει gothic, κάτι που πραγματικά δεν είναι.



Σε κάθε τους συναυλία είναι πάντα μεταμφιεσμένοι και με ένα make-up που προσθέτει αυτή τη δραματικότητα στο στιλ τους και δίνει την άισθηση του θεάτρου και του καμπαρέ που οι ίδιο θέλουν να προσδώσουν. Ενθαρρύνουν μάλιστα και τους φανς τους να συμμετέχουν στις συναυλίες τους με παρόμοιο τρόπο, οι οποίες κάθε άλλο παρά απλές συναυλίες είναι, καθώς θα μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει ερμηνείες τέχνης αφού πλαισιώνονται από ζωντανά αγάλματα, ξυλόποδαρους και διάφορα άλλα.


Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2001 και ονομάζεται: A is for Accident. Στη συνέχεια ακολούθησαν το The Dresden Dolls το 2004, το Yes Virginia το 2006 και το No Virginia το 2008. Κάπου εκεί, το 2008, ανακοίνωσαν σε κάποια συνέντευξή τους πως θα σταματήσουν για λίγο, ουσιαστικά διαλύθηκαν προσωρινά. Στη συνέχεια διάφορα άρθρα τους θέλανε πάλι μαζί ως σχήμα, κάθε φορά όμως έσπευδαν να τα διαψέυσουν λέγοντας πως δεν ήταν ακόμα έτοιμοι για το comeback. Εν τέλει το 2010 ανακοινώθηκε μέσω του Youtube από την Αmanda πως θα ξεκίνησουν μια σύντομη περιοδεία με αφετηρία τη Νέα Υόρκη και διάφορους σταθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.




Το εκπληκτικό με τους Dresden Dolls είναι πως ακόμα και στις συναυλίες τους είναι τόσο τέλειοι και παθιασμένοι με τη μουσική τους όσο κι αν τους ακούσεις στο δίσκο. Και η Amanda έχει πραγματικά τέλεια φωνή και μου έκανε έντυπωση όταν την άκουσα σε live. Πραγματικά εξαιρετικοί, αξίζει να τους ψάξετε.

No comments:

Post a Comment